augustus 13, 2020 Door aiko Uit

Wat is een kwaliteitsvol juweel?

Piercings zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. Verschillende celebrities zijn gekend voor het dragen van mooie juwelen. Maar niet alle juwelen zijn van dezelfde kwaliteit.

Daarom wil ik het vandaag hebben over de verschillen in kwaliteit en waar je als consument toch maar best voor uit kijkt!

Internal VS external

Foto van: skin decision

Ik verkies om te werken met juwelen met een interne schroefdraad of threadless/press fit juwelen. De redenen waarom ik hiermee werk zijn de volgende:

  1. De externe schroefdraad kan bij het plaatsen of verwijderen van de piercing microscopisch kleine scheurtjes veroorzaken.
  2. De kwaliteit van externe schroefdraad juwelen is vaak ondermaats.
  3. Er kan makkelijker vuil tussen de schroefdraad blijven bij een juweel bij externe schroefdraad.

Welk materiaal?

Er zijn verschillende materialen die het best werken in het lichaam.

  1. Implant grade staal
  2. Implant grade titanium
  3. 14k of 18k goud, dit kan geelgoud, witgoud of rosé goud zijn zolang dit cadmium en nikkel vrij is.
  4. Platinum dat cadmium en nikkel vrij is.
  5. Niobium
  6. Loodvrij glas

Ikzelf gebruik vooral titanium om mee te piercen. Ik verkies titanium omdat je dit ook kan anodiseren. En het goedkoper is dan 14k of 18k goud.

Wat is anodiseren?

Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals titanium te voorzien van een oxidelaag.
Anodiseren gebeurt door middel an een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is slijtvast en hard. Door een juweel te anodiseren veranderd ook de kleur van het juweel.

Gouden juwelen

Gouden juwelen zijn perfect om mee te piercen en zien er altijd goed uit. Gouden juwelen hebben vaak meer detail als een titanium juweel waardoor deze er toch iets beter uitzien dan titanium juwelen. Vaak heb je ook garantie op gouden juwelen. Garanties zijn weliswaar enkel op defecten.

Glazen juwelen

Glazen juwelen zijn vooral voor gestretchte piercings. Hiermee kan initieel gepiercet worden of mee gestretcht worden. Het kan gesterilliseerd worden zonder dat er risico is op breuk van het juweel.
Glazen juwelen heb je in verschillende vormen en maten. De meeste vormen die je zal vinden zijn single flared tunnels, double flared tunnels/plugs of labrets (voor gestretchte lip piercings)

Waar moet ik als klant opletten?

Van zodra de piercer of shop met de term ‘chirurgisch’ staal afkomt begin dan wat vragen te stellen.
Een juweel zal nooit ‘chirurgisch’ dit is een term die niet bestaat. Als. de shop of piercer staal wilt gebruiken dan zal het implant grade moeten zijn.

Vraag aan de piercer of shop wat info over de juwelen, waar ze gemaakt zijn, wat het exacte materiaal is.
Sommige juwelen makers geven ook een garantie op hun juwelen, vraag hier ook zeker naar als de piercer je dit niet zelf geeft.