september 3, 2020 Door aiko Uit

Body suspension

Wat is body suspension?

Body suspension is het hangen aan haken die gepiercet zijn door een oppervlakte in de huid.
Het proces is delicaat en voor gevoelige kijkers niet aan te raden.

Hoe is dit ontstaan?

Historisch gezien is de Okipa ceremonie – waarbij het piercen en suspension- een belangrijke rol spelen in het religieuze leven van de Mandan. Deze ceremonie is in 1832 ‘ontdekt’ buiten deze stam. Het ging over het ontstaan van de aarde en werd afgebeeld voor een niet-inheems publiek door de schilder George Catlin. zie foto

Het piercen en de suspension waren maar een deel van de Okipa ceremonie. Het territorium van de Mandan stam was nabij de rivier de Missouri.

Hedendaagse suspension, zoals de niet inheemse bevolking van “the modern primitivism” beweging, zijn gebaseerd op het schilderij van Catlin gecombineerd met experimenten van performancekunstenaars, zoals Allen Falkner, de onderzoeker Stelarc en Fakir Musafar (R.I.P.)

Waarom ?

Er zijn verschillende redenen waarom wij dit nu nog altijd doen. Sommigen doen het voor het spirituele, om zich over te geven.
Anderen doen het voor de adrenaline en endorfine rush.
Ikzelf hoor voornamelijk bij de tweede groep. Ik wil testen hoever ik kan gaan en wat mijn lichaam aan kan.
Tekst gaat verder onder de foto

Foto door jerj

Ik ben altijd gefascineerd geweest door piercings en tatoeages en op jonge leeftijd kwam ik terecht op de website ‘BME’. Hierop kon je toen veel research doen over body modifications. Waaronder suspensions, ik ben veel beginnen lezen hierover en wist op jonge leeftijd dat ik dit wou doen.

Hoe ben je hiermee begonnen?

Heel toevallig eigenlijk, ik had ondertussen al wat tatoeages en piercings laten zetten. En had wat connecties gelegd. Toevallig zag ik dat Indy Voet (tattoeur bij Purple Sun in Brussel) voor hun openingsparty een suspension organiseerde samen met Kevin Garcia. Ik mailde dat ik hier wel interesse in had en zo ben ik ermee in contact gekomen.

Jaren later ben ik terug in contact gekomen met Leks (R.I.P.) van The NeedlEmpire in Leuven. En begon over hoe ik graag mensen zou willen helpen met hun eerste stappen in de suspension wereld te zetten. En hij heeft mij alles geleerd wat ik weet over het piercen en het berekenen wat veilig is en wat niet.

Ik wil dit ook eens doen, wat nu?

Er zijn verschillende crews in Europa die je hiermee kunnen verder helpen.
Zoek een crew waar je je goed bij voelt. Ga eens een kijkje nemen wanneer ze een suspension doen, stel vragen enz..

Hier vind je een lijst met een aantal suspension crews of personen die je hiermee kunnen verder helpen.

  1. Pink Flamingo Fly (Brussel)
  2. Burning Moon Suspension Crew (Omgeving Aarschot/Leuven)
  3. Wild Suspension team in Italië
  4. Yann Brënyak
  5. Kukulcan Rituals
  6. Alex Pereiro

Er zijn er nog veel meer, check vooral Facebook en Instagram!